Expediţiunea antarctică belgiană

Sunt pe deplin convins că Geografia, în sensul ce se dă astăzi acestui cuvânt, este ştiinţa cea mai folositoare omului modern atât din punct de vedere al noţiunilor practice ce-i sunt necesare în viaţa de toate zilele, cât şi din punct de vedere al ideilor generale. Nu cred că e necesar să insist asupra acestui fapt înaintea domniilor voastre, care de douăzeci şi cinci de ani răspândiţi acest adevăr în România, înaintea Societăţii geografice române, ce sub înţeleapta conducere a înaltului său protector a obţinut atât de strălucite rezultate.

Citeşte toată lucrarea

Spre Polul Sud

Societatea Zoologică a Franţei mi-a făcut o foarte mare onoare însărcinându-mă să ţin conferinţa ei anuală. Îi rog pe onoraţii mei colegi să binevoiască a primi expresia recunoştinţei mele.
Gratitudinea mea este cu atât mai profundă, cu cât alegerea lor constituie o excepţie făcută în favoarea mea. Într-adevăr, conferinţa anulă era făcută până acum de un maestru al ştiinţei şi cuvântului; or, eu nu sunt nici unul, nici altul, nu sunt decât un simplu candidat la doritul titlul de naturalist.

Citeşte toată lucrarea

Cetacee

Studiul cetaceelor intra în mod firesc în cercetările biologice pe care urma să le facă Expediţia antarctică belgiană. Mie îmi revenea sarcina să notez toate apariţiile acestor animale, să determin speciile întâlnite şi să aduc un număr cât mai mare de materiale referitoare la acest grup. Însă alături de cercetările pur ştiinţifice, trebuia să fie examinată, cu cât mai multă grijă, şi problema pur utilitară a pescuirii balenelor în regiunile pe care ni le propuneam să le explorăm. Ca urmare, pe navă au fost îmbarcate şi două mici tunuri port-harpon, împreună cu accesoriile necesare.

Citeşte toată lucrarea